PRZEDSTAWIAMY BRUKER MINISPEC:
Emulsje woda w oleju (W / O) i olej w wodzie (O / W) znajdują się w codziennym pożywieniu, głownie jako margaryna, o niskiej zawartości tłuszczu i masło (W / O) lub jako majonez, sos sałatkowy i miękki ser (O / W).
Rozkład wielkości kropel w tych emulsjach wpływa na ich smak, zapach i wygląd, a także na ich trwałość i zachowanie podczas rozsmarowywania. Minispec firmy Bruker umożliwia szybką, nieinwazyjną i dokładną analizę rozkładu wielkości kropel w tych produktach. Opiera się on na technice Time Domain (TD) NMR, która w równym stopniu dotyczy kropel wolnych i flokulowanych. Co więcej, ma możliwość oceny indywidualnych rozmiarów kropli, a nie rozmiarów klastra. W przeciwieństwie do konwencjonalnych technik, takich jak mikroskopia świetlna,
rozpraszanie światła laserowego lub wykrywanie elektryczne, TD-NMR wymaga minimalnego przygotowania próbki i nie
wymaga rozcieńczenia. Próbki pozostają niezmienione.
G-VAR Droplet Size Analyzer jest znacznie szybszy od mikroskopu świetlnego, jego zastosowanie nie ogranicza sie tylko do emulsji O / W jak w przypadku lasera, a jest znacznie bardziej precyzyjny niż wykrywanie elektryczne. Koszt tego urządzenia w przeliczeniu na na 1 pomiar jest najniższy w porównaniu z metodami konkurencyjnymi.